İlk web sitem

Furkan ÖZTÜRK Şubat 2022

Herkese merhaba bugün bir web sitesi geliştirirken hangi aşamalardan geçtiğimi anlatmak istiyorum.
 İlk önce en önemli şeyden birinden bahsedelim motivasyon mezun olmadan önce yaptığım projeler siteler okul için olduğundan belirli bir zaman ve belirli bir koşul gerektiriyordu şimdi ise mezun olduğum için ve sadece kendime ait bir proje olduğundan motivasyon olarak zaman zaman çok zorlandığım zamanlar oldu bunları aşmak için hayal kurmayı tercih edip kendimi tekrar tekrar motive etmem gerekti sonunda ise sanırım başardım diye biliyorum.

Şimdi ise projenin ilk zamanlarında ne şekilde ilerlediğimi ne gibi sorunlar ve bu sorunları nasıl çözdüğümden bahsetmek istiyorum.

İlk problemim hangi araç gereçleri kullanmak istediğimdi hangilerini kullanmam gerektiği bulmam çok zor olmadı aslında bildiğim bir programlama dilini kullanmak ve bu dilde kendimi geliştirmek istiyordum ben de bunun için php de kara kıldım. Sonra çok basit bir plan hazırladım ama sizlere önerim bir proje ye başlarken kesinlikle plansızın olmamanız ve bu plana uygun ilerlemeniz hem zamandan hem de kaynaktan fayda sağlayacaktır.

Karar verdim php kullanacağım ama ondan önce planıma göre sunucu tarafını hazırlamadan önce frontend (Ön kısım) yapmalıydım burada en büyük sorunlardan biriydi ben tasarım yapmayı sevmiyordum. Birkaç tasarım örneklerine ve baktım ve başladım burada css de bilmediğim çok fazla şey olduğunu öğrendim bu da beni birkaç kez tasarım değiştirmeye itti aşağıda site için tasarladığım ilk taslağı göre bilirsiniz.

Tasarım tamamlanınca devam ettim. 

Mvc yapısı ile geliştirme yapmak istiyordum hem asp.net den bildiğim bir yapıydı hem de bunu php üzerinde deneyimleyerek geliştirmek istedim burada prototürk e özel bir teşekkür etmek istiyorum kendisini hazırladığı basit php mvc yapısını temel alarak koduma entegre ettim ve birkaç değişiklik ile tamamen kontrol sağlaya bileceğim bir yapı oluşturdum. Ardından ana sayfa düzenleme bittiği için admin paneline geçtim admin panelini diğer projelerimde de kullanmak istediğim için önceden okulda geliştirdiğim bir projemi alıp üstüne ekleyerek devam ettim. 


 

Üsteki panel benim yeterince iş görür gibiydi ben de alıp kullandım iskelet kısmı aynı kalsa da hem yeni modüller hem de değişlikler yaparak devam ettim. Bu kısımda baya zaman harcadım ama en sonunda tamamlamıştım ilk başlarda ajax kullanmadan geliştirmiştim ama proje ilerlerken ajax kullanarak daha hızlı ve kullanışlı bir panel oluşturdum. Admin paneli bitirdiğimde ziyaretçiler için olan kısımdaki tasarımda bazı kısımlar gözüme batmaya başladı ben de o kısımları düzeltirken birkaç tasarım örneklerine daha baktım ve şu anki tasarımım için kullanacağım birkaç tasarım buldum ve yeniden tasarlayarak şu an ki haline getirdim. 



Geliştirme aşamasında yeni öğrendiğim bilgiler beni eskiden yaptığım şeylerin hem daha kolay hem de daha düzenli yapabileceğimi bilmek işin sorun olan kısmıydı bu yüzden proje bitmek bilmedi. 

Artık sona geldiğimde yapacak o kadar şey çıkıyordu ki bunun sonu yoktu ben de bunu çözmek için bir yapı kullandım güncelleme. Bir not defterine şu anki sorunları ve gelecekte eklemem veya çıkarmam gerekenleri not aldım ve proje de şu anki zamana geliyoruz. Artık proje sizler ile birlikte geri dönüşleriniz sayesinde ilerleyecek.

Bu yazdığım ilk blog yazısı olduğundan yazarken baya zorlandım ama ileride daha iyilerini yapacağıma eminim bu yazıyı buraya kadar okuduğunuz için teşekkür ederim sizler de bir web sitesi geliştirirken karşılaştığınız sorunları yorum olarak yazabilirsiniz.  

Hepinize sağlıklı günler dilerim.